Αρχίζει η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Πάτρας- «Κλείδωσε» η ημερομηνία- ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Πάτρα να πέρασε από… χίλια κύματα, με συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή της, καθυστερήσεις και προβλήματα που συνεχώς προέκυπταν στην πορεία κυρίως με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό που έπρεπε να προμηθευτεί η δημοτική Αρχή, τώρα όμως πλέον όλα τούτα δείχνουν να αποτελούν παρελθόν και το μέτρο να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί στην κανονική του εκδοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του thebest.gr την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αναμένεται να εκδώσει την κανονιστική απόφαση που απαιτείται, γεγονός που θ’ ανοίξει το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του μέτρου. Οι ίδιες πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί κι επισήμως η ημερομηνία πλήρους εφαρμογής του συστήματος εκ περιτροπής στάθμευσης, με τις «ξυστές» κάρτες που θα πρέπει να τοποθετούν στα παρκαρισμένα οχήματά τους οι οδηγοί.

Αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως είναι η Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Κληθείς να σχολιάσει αυτή την πληροφορία ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος επιβεβαίωσε τα της απόφασης του Δημάρχου δηλώνοντας: «Το πιθανότερο είναι ότι στις 17 Οκτωβρίου ξεκινάμε.

Όπως φαίνεται ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα συμβατότητας των τάμπλετ και τον εκτυπωτών που θα χρησιμοποιούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα κάνουν τους ελέγχους, με τον κεντρικό υπολογιστή».

Παράλληλα εξήγησε ότι άμεσα θα «τρέξει» και μια καμπάνια ενημέρωσης των Πατρινών για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν κανονικά και τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν δωρεάν τους οδηγούς από τα τρία παραθαλάσσια παρκινγκ της νότια πλευρά της πόλης (Φάρο), στο κέντρο και αντίστροφα. «Ο στόχος μας είναι να μπαίνουν στο κέντρο όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα», ανέφερε σχετικά μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Στάμος.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Φιλοσοφία του μέτρου δεν είναι η είσπραξη εσόδων για το Δήμο, αλλά η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το αντίτιμο στάθμευσης είναι μόλις 30 λεπτά του ευρώ για κάθε ώρα.

Χωροθετούνται δύο ζώνες στάθμευσης, η πορτοκαλί με χρονικό περιορισµό μέγιστης διάρκειας στάθμευσης µίας ώρας ανά χρονική περίοδο (πρωινή ή απογευματινή) μέσα στο ίδιο 24ωρο και πράσινη ζώνη, µε χρονικό περιορισµό μέγιστης διάρκειας στάθμευσης δύο ωρών. Συγκεκριμένα:

Για μια ώρα στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:
Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος στο τμήμα τους από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη
Κολοκοτρώνη, Ερμού, Πατρέως, Βότση, Φιλοποίμενος, στο τμήμα τους από Καραϊσκάκη έως Αγίου Ανδρέου
Αγίου Νικολάου, από Κορίνθου έως Καραϊσκάκη

Για δύο ώρες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις οδούς:
Καραϊσκάκη, Αγίου Ανδρέου, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Ζαϊμη
Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Γούναρη και από Κολοκοτρώνη έως Ζαϊμη
Μπουμπουλίνας, από Γούναρη έως Μιαούλη
Όθωνος Αμαλίας, από Αράτου έως Τσαμαδού
Γεροκωστοπούλου, Πατρέως, Παντανάσσης, Βότση, Φιλοποίμενος, Γούναρη, στο τμήμα τους από Αγίου Ανδρέου έως Όθωνος Αμαλίας
Αράτου, Ζαϊμη, Μιαούλη, Τσαμαδού, από Καραϊσκάκη έως Όθωνος Αμαλίας

Το μέτρο ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή για τις ώρες 08:00-14:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 08:00-14:00.

Οι οδηγοί οχημάτων θα μπορούν να προμηθεύονται την ειδική κάρτα στάθμευσης («ξυστό») από τα περίπτερα και τα καταστήματα της πόλης, που διαθέτουν την ειδική σήμανση.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του κέντρου θα λειτουργεί, στη λιμενική ζώνη, χώρος στάθμευσης (δίπλα από το ΝΟΠ), όπου θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μετακίνησή τους στο κέντρο.

Τόσο ο οδηγός όσο και οι συνεπιβαίνοντες, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία του Δήμου, που θα κάνουν τη διαδρομή πάρκινγκ -Γούναρη-Μώλος Αγίου Νικολάου και αντιστρόφως από τις 07:00 έως 21:30, ανά 15’, ενώ κατά τις ώρες αιχμής, ήτοι από: 07:00-09:00, 13:30-15:30, 17:00-18:00 και 20:30-21:30 θα εκτελούνται ανά 8’.
Ο έλεγχος του συστήματος θα γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν κάποια διακριτικά, και οι οποίοι θα μεταφέρουν ηλεκτρονικά στο σύστημα τα δεδομένα. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 20 ευρώ.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου έχουν προμηθευτεί ήδη τις κάρτες «ελευθέρας», ώστε να σταθμεύουν τα οχήματά τους, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 1200 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 750 είναι για τους μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, από την εμπειρία εφαρμογής του προηγούμενου συστήματος έχει φανεί ότι οι θέσεις των μονίμων κατοίκων δεν καλύπτονται τις ώρες αιχμής.

Για τα δίκυκλα προβλέπεται να σταθμεύουν στις ζώνες φορτοεκφόρτωσης, μετά το ωράριο που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους προμηθευτές. Για τα δίκυκλα δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, ούτε αντίτιμο.

Κατάληψη θέσης φορτοεκφόρτωσης από άλλα οχήματα ή δίκυκλα κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων θεωρείται παράβαση.

Σχόλια:

more recommended stories