Πολλές φορές είχαμε επισημάνει το ζήτημα που τίθεται από την ύπαρξη του κτιρίου που τελικά κόστισε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας.

Το παλιό κτίριο ιδιοκτησίας του ΟΛΠΑ που έπεσε απρόσμενα όπως είχε επισημανθεί εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία και το γκρέμισμα του δεν θα ήταν μία εύκολη υπόθεση.

Τα γεγονότα πρόλαβαν την κατάσταση και αυτήν την στιγμή δεκάδες συμπολίτες μας ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους μετά την σκόνη αμιάντου που κάλυψε την περιοχή.

Όπως επισημαίνουν τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται ‘σχίζουν’ τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν

Πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σε περίπτωση που έχετε εκτεθεί στον αμίαντο

Αρχικά είναι αναγκαίο να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τα ρούχα σας και το σώμα σας.

Πρέπει μετά τη χρήση να τοποθετείτε όλα τα ενδύματα κλπ. που είναι γνωστό ή υπάρχει υπόνοια ότι έχουν μολυνθεί με σκόνη αμιάντου σε πλαστικό σάκο.

Μόνο ειδικευμένα πλυντήρια μπορούν να καθαρίσουν ενδυμασίες που έχουν μολυνθεί από αμίαντο. Η πιθανότητα να εισπνεύσετε ίνες αμιάντου είναι ελάχιστη, αν ωστόσο έχετε κάποια υποψία, επισκεφθείτε έναν πνευμονολόγο. Αυτός μπορεί να διαπιστώσει την επιβάρυνση με αμίαντο μέσα από τις εξετάσεις αίματος και ούρων, την ακτινογραφία και την τομογραφία.

patrasevents