Έρχονται 8 νέα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ για πάνω από 52.000 ωφελούμενους

Περισσότερους από 52.000 θέσεις απασχόλησης πρόκειται να προκύψουν από 8 διαφορετικά προγράμματα που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ως τις αρχές του καλοκαιριού ο ΟΑΕΔ.

Η αρχή αναμένεται να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και θα δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ η πρόσκληση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, άνω των 50 ετών, που έχει εκπονηθεί. Μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρονικής σύζευξης οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, θα προχωρήσουν στην προεπιλογή των ανέργων που θα θεωρήσουν ότι ταιριάζουν σε αυτό που αναζητούν και θα καταλήξουν στην τελική επιλογή των ωφελούμενων. Η αποκάλυψη αυτή, προέρχεται από την ίδια την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κα Μαρία Καραμεσίνη, η οποία στη συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr, ανέλυσε με λεπτομέρεια την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο χαρακτήρισε «σταθμό».

Η κα Καραμεσίνη, όμως, αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης που θα εκπονήσει ο Οργανισμός έως το καλοκαίρι. Αρχικά, μέσα στις επόμενες 15 – 20 μέρες ξεκινούν τρία διαφορετικά προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τον κλάδο του τουρισμού και του πολιτισμού, για την αγροτική παραγωγή και για τη στελέχωση hot spots για την στήριξη προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Φιλοδοξία του ΟΑΕΔ είναι για τα δύο πρώτα προγράμματα να ξεκινήσουν οι προσλήψεις των ωφελούμενων, ακόμα και στο τέλος Απριλίου. Ακολουθούν δύο προγράμματα πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής κατάρτισης για νέους ανέργους ηλικίας από 18 έως 29 ετών και στη συνέχεια, σειρά παίρνουν σε δύο φάσεις τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που θα προκύψουν σε 49 δήμους όλης της χώρας. Η συνέντευξη της κας Καραμεσίνη, έχει ως εξής:

Ήρθε η ώρα της υποβολής των αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για 15.000 ωφελούμενους μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει; Πότε πιστεύετε ότι θα πιάσουν δουλειά οι μακροχρόνια άνεργοι που θα επιλεχθούν;
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Δηλαδή θα βγει στον «αέρα» η δημόσια πρόσκληση, με βάση την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητήσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και το μητρώο ανέργων. Οι επιχειρήσεις γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βγάλουν κλειδάριθμο εάν δεν τον έχουν ήδη. Θα δοθεί η πρόσβαση στις επιχειρήσεις στο μητρώο ανέργων, όπου δεν θα υπάρχουν τα προσωπικά στοιχεία αλλά θα υπάρχουν αναρτημένα τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων, το επάγγελμά τους, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν την επιχείρηση για την πρόσληψη. Τα μόνα στοιχεία που δεν θα έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία, είναι η ηλικία και το φύλο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι 10 ανέργους υποψηφίους, των οποίων το βιογραφικό τις ενδιαφέρει. Με βάση αυτή την προεπιλογή θα αναζητήσουν από τα ΚΠΑ που είναι εγγεγραμμένες, τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων που αυτές έχουν προεπιλέξει. Υποχρέωσή τους είναι να περάσουν από συνέντευξη τους υποψηφίους και να επιλέξουν μεταξύ των 10 προεπιλεγέντων, αυτόν ή αυτήν που είναι καταλληλότερος ή καταλληλότερη γι’ αυτούς. Έχουν δικαίωμα να επιλέξουν έως 10 ωφελούμενους για να καλύψουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Αν από τις συνεντεύξεις προκύψει άκαρπη η προσπάθειά τους, θα έχουν δικαίωμα οι επιχειρήσεις να επιλέξουν ξανά.

Η διαδικασία αυτή πρόκειται να παγιοποιηθεί;

Είναι μια διαδικασία που θα παγιοποιηθεί και γι’ αυτό θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι «σταθμός». Εισάγει, εγκαινιάζει μια καινοτόμο διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να είναι η πάγια διαδικασία, ώστε αφενός οι άνεργοι που έχουν ήδη προσκληθεί να επικαιροποιούν μόνοι τους ηλεκτρονικά, τα βιογραφικά τους στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες πρέπει να μάθουν μέσα από κλειδάριθμο, με μηχανές αναζήτησης, να επιλέγουν μέσα από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ προσπαθεί μέσα από αυτό το νέο τρόπο σύζευξης, να παίξει αυτό το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει εδώ και δεκαετίες στην αναζήτηση και στην εξεύρεση θέσεων εργασίας, από την πλευρά των ανέργων και των επιχειρήσεων. Αυτό που ιστορικά κάνουν όλοι οι δημόσιοι φορείς απασχόλησης που σέβονται τον εαυτό τους, θα ξεκινήσει από εμάς αυτή την στιγμή. Δίνουμε κίνητρο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συστηματικής ανανέωσης βιογραφικών και στο σύνολο της βάσης δεδομένων, στο σύνολο των μητρώων και εθισμού των επιχειρήσεων, ακόμα και αν δεν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης να αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει η πρόσβαση στο μητρώο για να έχουν μεγαλύτερη λίστα, από την οποία θα επιλέγουν τους καταλληλότερους υποψήφιους.

Το χρονικό διάστημα της επιχορήγησης;
Θα είναι για 9 συν 9 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης είναι 50% του συνολικού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Το ποσό μπορεί να «παίξει» ανάλογα με την αμοιβή και τις εισφορές του εργαζόμενου. Τα χρήματα πηγαίνουν στην επιχείρηση. Η επιχείρηση λαμβάνει ποσό έως 500 ευρώ μηνιαία για κάθε άνεργο που θα προσλάβει, μέσα από το πρόγραμμα. Άρα, όριο είναι τα 1.000 ευρώ μικτές αποδοχές. Εάν η επιχείρηση το επιθυμεί μπορεί να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον άνεργο που προσέλαβε για άλλους 9 μήνες. Μετά την πάροδο των 18 μηνών πρέπει να κρατήσει των επιχορηγούμενο για άλλους 3 μήνες με δικά της έξοδα. Συνεπώς, το πρόγραμμα λειτουργεί για χρονικό διάστημα από 12 έως 21 μήνες. Οι προσλήψεις θα είναι για θέσεις μισθωτής εργασίας, πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.

Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να εντάξουν τους ωφελούμενους στο μόνιμο δυναμικό τους;
Ναι, ελπίζω ότι θα γίνει αυτό. Αν μία επιχείρηση δοκιμάσει έναν εργαζόμενο, γιατί είναι αρκετό το χρονικό διάστημα των 9 μηνών και αυτός ο εργαζόμενος ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμεί η ίδια, γιατί όχι; Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού για όλο το διάστημα της επιχορήγησης, δηλαδή για 12 ή 21 μήνες. Άρα η επιχείρηση θα πρέπει να μην έχει διακυμάνσεις για τη ζήτηση στο προϊόν ή στις υπηρεσίες που προσφέρει. Όλα κρίνονται και από το γενικότερο περιβάλλον και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην αγορά οι επιχειρήσεις που καλούνται να συμμετέχουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Υπάρχει κατεύθυνση ως προς την επιλογή των επιχειρήσεων, ή μπορεί να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους;
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως σε όλα τα προγράμματα. Απευθύνεται κατά βάση σε όλους τους κλάδους και απευθύνεται σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο σε επιχειρήσεις του στενού ιδιωτικού τομέα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα προγράμματα απασχόλησης που ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;
Ξεκινούν πολύ σύντομα, δηλαδή στις επόμενες 15-20 μέρες, τρία προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα δύο προγράμματα από αυτά, αφορούν τον τουρισμό –  πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Μόλις ήρθαν από το υπουργείο Εργασίας οι τελικοί πίνακες και είναι 413 οι θέσεις για τον αγροτικό τομέα και 748 για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Τα προγράμματα αυτά θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Το χρονικό διάστημα της απασχόλησης θα είναι οκτάμηνο, με αποδοχές όπως έχουν προσδιοριστεί στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Θα υπάρξει μοριοδότηση σε ωφελούμενους που θα υποβάλλουν αιτήσεις. Εμείς περιμένουμε την ΚΥΑ, δεν έχουν βγει ακόμα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Εμείς στέλνουμε τους πίνακες στο ΑΣΕΠ για την τελική έγκριση και ύστερα παίρνουμε την ΚΥΑ και την έγκριση από το ΑΣΕΠ και βγάζουμε την τελική πρόσκληση. Ελπίζουμε τέλος Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα, να αρχίσουν οι προσλήψεις.

Το τρίτο πρόγραμμα;
Είναι αυτό της Κοινωφελούς για τα hot spots για 2.297 ωφελούμενους στην α’ φάση, για την Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο και τα δύο κέντρα φιλοξενίας στα Διαβατά και στο Σχιστό. Πάλι οκτάμηνη θα είναι η πρόσληψη, είναι η ίδια φόρμα που έχει ανακοινωθεί από την υπουργό. Περιμένουμε την τελική μορφή του προγράμματος από το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή. Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει τα έξοδα μετεγκατάστασης με δικούς του πόρους. Η δαπάνη ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα προγράμματα όμως δίνεται προτεραιότητα στην εντοπιότητα. Δηλαδή, θα έχουν προτεραιότητα πρόσληψης αυτοί που είναι από την Κω, τη Χίο, τη Λέρο, την Αττική κ.λπ. Άρα η δαπάνη θα είναι μικρότερη. Αν υποθέσουμε ότι το 40% θα μετεγκατασταθεί, τότε η δαπάνη είναι λίγο πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Ας πούμε στη Λέσβο, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος. Ολόκληρη η οικονομία της Λέσβου έχει προσαρμοστεί. Είχα επισκεφθεί τη Λέσβο και με είχαν ενημερώσει για το ποιοι είναι αυτοί που έχουν απασχοληθεί στις ΜΚΟ που προσφέρουν ήδη εθελοντικά υπηρεσίες στους πρόσφυγες και υπάρχουν ακόμα αποθέματα εργατικού δυναμικού που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Έχουμε γύρω στα 500 άτομα, άνεργους από τη Λέσβο, που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των ΜΚΟ.

Άλλα προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ;
Μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και εγγυημένης απασχόλησης για νέους. Το πρώτο είναι για νέους 18 – 24 ετών και το δεύτερο για νέους 25 – 29 ετών. Είναι προγράμματα εργασιακής εμπειρίας με τη μορφή πρακτικής άσκησης εντός της επιχείρησης, η οποία θα ελέγχεται από την πλευρά του ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά θα ακολουθεί ένα διάστημα οκτάμηνης απασχόλησης, στο συγκεκριμένο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί οι άνεργοι. Το πρώτο (18 – 24 ετών) αφορά ανέργους νέους που έχουν βγει από γενικό λύκειο ή από επαγγελματική εκπαίδευση, το δεύτερο (25 – 29 ετών) θα αφορά κυρίως όσους έχουν προκύψει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα επιχορηγηθεί η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, κάτι που θα μπορούμε να το αντιληφθούμε μέσα από το ΙΚΑ. Το πρώτο πρόγραμμα θα έχει έως 10.000 ωφελούμενους και το δεύτερο 3.000 άτομα. Θα ξεκινήσουν τα προγράμματα στις αρχές Μαϊου, με τις πρώτες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση. Αμέσως μετά το Πάσχα θα βγει η σχετική δημόσια πρόσκληση. Θα πληρώνονται με ένα κλάσμα του κατώτατου μισθού. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί 4 συν 8 μήνες πρακτική άσκηση και κατάρτιση εντός της επιχείρησης και ένα διάστημα εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα και σε χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη λήξη της. Πρόκειται για κανονικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης. Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει πλήρης αντιστοίχιση του πτυχίου με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Θα κάνουμε σύζευξη των πτυχίων των επιστημονικών κλάδων που έχουν οι άνεργοι, με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις.

Θα ακολουθήσουν και τα προγράμματα για τους Δήμους;
Ασφαλώς, αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τους Δήμους. Υπάρχουν σε αναμονή τα προγράμματα της Κοινωφελούς που αφορούν 49 δήμους και αφορούν 18.000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Μάιο. Πρέπει πρώτα να μπουν στη σειρά τα παραπάνω προγράμματα. Αυτή την στιγμή η κα Αντωνοπούλου κάνει τις διαβουλεύσεις με τους Δήμους. Μέχρι οι δήμοι να προσδιορίσουν τα έργα, αυτά θα πάνε γι’ αργότερα. Ένα πρόγραμμα, έχει διάφορες διαδικασίες και διάφορα στάδια. Έχει ήδη γίνει η επιλογή για τους πρώτους 17 δήμους που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα φτώχειας και ανεργίας. Στην πρώτη φάση, για τους 17 δήμους έχουμε 6.000 ωφελούμενους και στη δεύτερη φάση για τους 32 δήμους έχουμε 12.000. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό, αφού πρώτα προηγηθούν όλα τα προηγούμενα που βρίσκονται στην αναμονή. Δηλαδή, πρώτα το πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, τα τρία προγράμματα της Κοινωφελούς, για τουρισμό – πολιτισμό, για αγροτική παραγωγή και για hot spots και τα δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ  και στη συνέχεια τα προγράμματα για τους δήμους. Ο ΟΑΕΔ σε αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς, εκτός από τον ωφελούμενο που θα πρέπει να συμπληρώνει τα ατομικά σχέδια δράσης ανέργων, θα πρέπει να παρέχει συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού στους εργαζόμενους, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, για την περαιτέρω ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Άρα θα ξεκινήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, των συγκεκριμένων ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Κοινωφελούς.

Σχόλια:

more recommended stories